xhtml html farkı

Html nedir?

HTML (Hyper Text Markup Language) sözcüklerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan kısa addır.Türkçe anlamı ise “Metin İşaretleme Dili” dir.Görevi ise internet üzerinde web sayfası yapmamızı sağlayan betik bir dildir.

XHTML nedir ?

XHTML (Extensible HyperText Markup Language) sözcüklerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan kısa addır.Türkçe anlamı ise “Geliştirilebilir Büyütülmüş Metin İşaretleme Dili” dir.Görevi  istemci taraflı (client side) çalışan bir metin işaretleme dilidir.

1. Küçük harf kullanımı : Normal HTML‘de büyük yada küçük harf hiç farketmiyordu, bu konuda hiçbir kural yoktu fakat XHTML özellikle küçük harf konusunda çok titiz.

Örneğin:

2. Parametrelerde küçük harf ile yazılmalıdır : Yukarıda bahsettiğim şıkka ek olarak parametrelerde bir standarta baglanmıştır.

Örneğin:

3. Düzgün hiyerarşi : Açılan taglar sırası ile kapatılmalıdır.

Örneğin:

4. Kapalı taglar : Tüm taglar kapatılmalıdır. Örneğin bazı taglar tek başına kullanılır (br , hr, img) bu taglarda XHTML‘de kapatılmalıdır.

Örneğin:

5. Kapatılan taglara / işarebırakmak tinden önce boşluk :Yukarıdaki şıkla bahsettiğim tagları kapatırken / işaretinden önce bir boşluk bırakmanız gerekmektedir. Bu tarayıcılar ve arama motorları tarafından kabul edilmiş bir standarttır.

Örneğin:

6. Link ve Resim eklerken bir başlık girilmelidir : Özellikle arama motorları için ve standartlar uymak için bunu yapmanız gerekmektedir. Title parametresi ile resim veya link hakkında tarayıcıya bilgi vermemiz gerekmektedir.

Örneğin:

7. Parametreler tırnak içinde olmalıdır : HTML ‘ de bu konuda bir şart yoktu tırnak için ve tırnak içinde kullanmadan parametre değerleri verilebiliyordu.

Örneğin:

8. Parametrelerde sadeleştirme : Özellikle Form parametrlerinde bazı kolaylıklar vardı, örneğin checked parametresini kullanarak bir radio butonu seçili hale getirebiliyorduk ama malesef XHTML‘de bu olay kaldırıldı.

Örneğin:

9. Name parametresi yerine id Parametresi kullanimi : HTML döneminde taglara isim verirken Name parametresi kullaniliyordu, Id parametresi ise ikinci bir olasilik veya javascript ağırlıklıydı fakat XHTML genel tanımlamada Id parametresini kullanmamızı istiyor.

Örneğin:

10. DOCTYPE bildirimi : HTML kodlarından önce daha doğrusu kodlamanın ilk başına DOCTYPE (DTD) bir başka değişle HTML dokumanımızın çeşitini bildirmemiz gerekiyor. Bu konuyla daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Örneğin:

Yazar: Özgür

Özgür AYTAÇ sitemizde 4 yazı eklemiş...

Share