FLASH YANIP SÖNEN YAZI EFEKTİ

1-Öncelikle yeni bir Movie (film) oluşturalım [ File>New (Ctrl+N)].
Sahnemizin içine sağ tuş ile tıklayarak Movie Properties’i seçelim. [Modify>Movie (Ctrl+M)]. Buradan movie mizin Frame hızını, dökümanımızın ebatlarını, arkaplan rengini seçebiliriz (biz burada, 12 frame, 250×50 px ve beyaz arka plan seçtik).
2-Araç Çubuğundan simgesi olan Text Tool’u ( T ) seçip sahnemize bir şeyler yazalım. Window>Panels>Character (Ctrl+T) ile karakter panelini açarak yazımınız fontunu, büyüklüğünü, rengini, harf aralarındaki mesafeyi, koyu veya italik özellikleri gibi bir çok özelliğini ayarlayabiliriz. Yazıyı yazdıktan sonra Layer 1’e dikkat ederseniz, Timeline daki 1.frame’i doldurduğunu görürsünüz.
3-Şimdi yazımızı seçili hale getirmemiz gerekir. Bunun için Araç Çubuğundan Arrow Tool’u seçiyoruz. Seçimi kaybedersek, yine Arrow Tool ile yazımızın üzerine tıklıyoruz. Şimdi yazımızı Sembol’e çevirmemiz gerekiyor. Insert>Convert to Symbol (F8) ile açılan pencereden Graphic’i seçip OK diyoruz. Böylece yazımız bir sembol oldu ve Library’e (Kütüphaneye) yerleşti.
Artık Window>Library ile kütüphaneyi çağırıp sembolümüzü görebiliriz.
4-Şimdi Layer 1 ‘in hizasında Timeline da başka bir Frame’e örneğin 10.Frame’e basalım ve buraya yeni bir Keyframe oluşturalım.
Bunun için 10. Frame’e gelip sağ tuş ile tıklayalım ve açılan menüden Insert Keyframe’i seçelim (veya F6).
5-Oluşturduğumuz 10. Keyframe gelin ve efekt vermek için efekt paneli açık değilse açalım (Window>Panels>Effect). Açılan efekt panelinde Pop-up pencereden nesnenin şeffaflığını ayarlayan Alpha’yı seçelim. Hemen yanında Alpha değerinin 100 olduğunu gösteren hareketli bar ortaya çıktı. Buradan Alpha değerini 0 yapalım.
6-Sahneye baktığımızda Timeline daki 10. Keyframe deki yazının kaybolduğunu göreceksiniz. daha sonra iki Keyframe’in arasına gelip sağ tuşa basın ve açılan menüden Creat Motion Tween seçeneğini işaretleyin.
7-Movinizdeki 1. Frame’e gelin ve klavyenizde ENTER’e basın. Animasyon çalışacak ve yazının giderek kaydolduğunu göreceksiniz. Şayet Ctrl+ENTER’e basarsanız animasyonunuzu test etmiş olursunuz.
Alpha Efekti uygulaması
10. Frame’e gelince Alpha değeri “0” oluyor. Kütüphaneden Sembollerimizi görebiliriz.
Character Panelinden yazımızın özelliklerini ayarlayabiliriz.

Yazar: genc_kaptan

Ali Şahin PEÇE sitemizde 9 yazı eklemiş...

Share