Html 5 (Linkler)

Linkler(<a href=””>…</a>)

HTML’de önemli unsurlardan biriside  bağlantılardır. Bağlantılar sayesinde hazırladığımız birçok sayfayı birbirleriyle ilişkili hale getirebiliriz. Bir tıklama bizi istediğimiz yere götürecektir. HTML’de metinlere ve resimlere bağlantı kazandırmak mümkündür. 

 Ses, grafik dosyaları, sıkıştırılmış dosyalar, internet adreslerine bağlantı yapılabilir. Hatta yapacağımız bağlantı sayfa içinde, yani dahili bir bağlantı da olabilir.

Şimdi yapmak istediğimiz bağlantıya göre kullanacağımız komutları inceleyim:

<a href=”….”>…</a>

Bu komutla oluşturduğumuz bağlantı ile yeni bir sayfa açabilir, kullanıcıyı farklı bir internet adresine yönlendirebilir, kullanıcının kendisine sunduğunuz bir dosyaya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Yani bu tanıma göre bildiğimiz bağlantıları oluşturmak mümkün.

Şimdi aşağıdaki örnekleri birlikte inceleyelim, fakat öncelikle bir kuralı belirtelim; <a>…</a> etiketi arasına yazdığımız yazılar bağlantı özelliğine sahip olacaktır, yazının bağlantı olduğu eğer aksi belirtilmemişse browser tarafından altı çizili ve mavi renkli gösterilir.

Örneğin sitemizdeki bir bağlantıya tıkladığımız zaman yeni bir pencerede belirtilen web adresinin açılmasını isteyelim, kodumuz aşağıdaki şekilde olur:

Google adresine gitmek için<a href=”http://www.google.com/”> tıklayın </a>

Bu kod tarayıcı da şu şekilde görüntülenecektir.

linkler1

 

 

 

 

 

 

Tıklayın kelimesi artık bir bağlantı içeriyor.  yazının ilk başta mavi tıkladıktan sonra mor bir renk aldığını görebilirsiniz. Bunun sebebi tarayıcının kullanıcı için ziyaret edilen bağlantılarla ziyaret edilmemiş bağlantıları farklı renkler vermesidir.

burada target(hedef) bağlantının ne şekilde gösterileceğini ifade etmektedir. alabileceği değerler ve sonuçlar aşağıda listelenmiştir.

target=”_blank”                                 Bağlantı yeni bir pencerede açılır.
target=”_self”                                      Bağlantı aynı pencere içerisinde açılır.
target=”_top” target=”_parent”   Bağlantı aynı pencere içerisinde açılır
target=”çerçeve adı”                        Bağlantı aynı pencere içerisinde en üstten itibaren açılır.

Başka adreslere olduğu gibi kendi sitemizde ki sayfalarada bağlantı yapabiliriz. Örneğin:

iletişim sayfasına ulaşmak için <a href=”iletisim.html”>tıklayın.</a>

burada sitemizin bulunduğu kök klasör deki bir dosyaya bağlantı yaptık. Örneğin bir başka klasör içindeki resmi görüntülemek için bağlantı yapmak isteyelim.

<a href=”resimler/elma.gif”>Elma resmi</a>

hedef klasöre ulaşırken / işaretini alt klasörlere ulaşırken kullanıyoruz.

Örneğin ana klasörümüz içerisindeki alt klasörümüz olan downloads klasörü içerisinde kodlar.zip dosyası diye bir dosya olsun. aşağıdaki gibi bir bağlantı oluşturursanız:

kodları indirmek için <a href=”downloads/kodlar.zip”>tıkla</a>

tıkla bağlantısına tıkladığınız anda dosya kaydetmeniz için bir pencere karşınıza gelecektir.

Bir başka bağlantı çeşidide posta göndermek içindir. Şu iletişim sayflarında rastlamışsınızdır mutlaka.Örneğin:

bize mail göndermek için tıklayın. gibi bir yazıda tıklayın kelimesine bir bağlantı atanmıştır ve siz tıkladığınız anda bilgisayarınızda olan bir posta programı çalışır(örneğin: outlook express ) kime sekmesindede abc@hotmail.com gibi bir adres oluşacaktır.bunu nasıl yaptığımızı gösterelim:

bize mail göndermek için<a href=”mailto: abc@hotmail.com“>tıklayın…</a>

Yazar: kacarozgur

Özgür Kaçar sitemizde 38 yazı eklemiş...

Share